De ‘Project’ visie op Social Media


We vroegen hele, jonge gebruikers naar de werking van sociale media. Dit leidde tot een simpel Instagram idee: Je zou op Instagram, het account moeten willen zijn, dat het meeste aantal mensen volgt.

Anno nu lijkt het bijna uitgesloten, succesvol te worden, zonder de Sociale Media kanalen te gebruiken. Op zich zijn het natuurlijk, ook zinvolle kanalen. Ze zijn niet voor niets gigantisch succesvol en mensen gebruiken ze massaal. Er kleven edoch, ook heel wat nadelen aan het gebruik van onze androids en iphones en de gebruikte toepassingen, die we zomaar voor lief nemen.

Door het grote gebruik is er een afhankelijkheid ontstaan. Deze afhankelijkheid geeft de Techs gigantische macht, die gewoonweg op delen, oneigenlijk uitgebuit worden.

We denken, veel likes en volgers, dus dat is goed. Minder likes en volgers, niet goed. En dan zeggen de bevraagde jonge gebruikers, dat iedereen weet dat je die likes en volgers kunt kopen, dat dit veelvuldig gebeurd. Er zijn tegenwoordig bedrijven, waarbij je simpelweg een abonnement op likes en volgers kunt afsluiten. Dat is gewoon bedrog. Dat is een werkelijk zieke ontwikkeling, met verregaande gevolgen.

Geld maakt dus nog meer dan het al deed succesvol. Een goed idee is ondergeschikt. Een super initiatief, zonder veel geld, maakt het niet, omdat we zelf niet meer denken maar volgen. Door dit volgen geven we vervolgens ons hele Zijn aan een virtueel megabrein. Dat lijkt ook nog acceptabel maar dat megabrein met al zijn logaritmes laat zich gebruiken om jou digitaal voor te schotelen, wat jij goed vind in plaats van wat jij goed
vind!

Zonder dat we het in de gaten hebben, vinden we iets goed, van bedrijven, die het meeste geld neertellen aan de mega-techs. Het zit zo geraffineerd in elkaar, dat we het zelf grotendeels niet doorhebben. Het heeft aantoonbaar geleid tot bijvoorbeeld beïnvloed stemgedrag met Brexit en Trump als gevolg. De grote Cambridge Analytica rel. Alle overheden zijn er natuurlijk opgesprongen en CA bestaat niet meer maar grip op de mogelijkheden is er niet van gekomen. Bedrijven en overheden hebben er veel van geleerd met het gevolg dat deze situaties alleen maar erger zullen worden.

Dit proces, dat we simpelweg met zijn allen niet meer zouden moeten willen, kan alleen gestopt worden als we stoppen met Facebook, Google, Instagram en bedrijven/apps, die werk maken van en belang hebben bij deze ontwikkelingen en daar simpelweg uit kapitalistisch oogpunt, geld of macht mee willen verdienen.

Omdat we dit nooit zullen gaan doen is maar een oplossing; creatieve destructie. Het principe dat oude machtsstructuren en producten simpelweg kunnen omvallen/verdwijnen, als er een beter alternatief verschijnt.

Hoe moeilijk kan dat zijn. Een nieuwe, zoekmachine met mail, chat, bel functie, Facebook en Instagram mogelijkheden geïntegreerd, waarin je ook nog de mogelijkheid hebt, je eigen avatar aan te maken, waarmee het internet in een klap, 3d wordt in plaats van het 2d model, dat we nu hebben, platte tekst en plaatsjes, waarin we bewegend beeld kunnen plaatsen of afspelen.

De creatieve destructie schuilt in de toezegging, dat de nieuwe machine simpelweg je privacy zal waarborgen. Je mag leuk vinden en volgen, wat je wil maar de machine volgt jou niet meer, zal je informatie beschermen en niet meer tegen je gebruiken.

‘Project for the Next’ heeft dit idee in haar boekwerk verwerkt en zal dit waar mogelijk blijven uitdragen. Hopelijk ontstaat er ooit zo’n initiatief of misschien lukt het ons zelf dit te nemen.

Tot die tijd proberen we ook succesvol te worden in Social Media maar zonder er ooit een euro aan te spenderen. We zullen nooit likes of volgers kopen of je gesponsorde berichten voorschotelen. Als alternatief kwamen de jongeren kwamen met het idee, dat we het initiatief zouden moeten willen zijn, dat iedereen gaat volgen, omdat we tenslotte een project schreven voor iedereen. Simpel. Eerlijk. En dan worden we vanzelf bekend.

Updates